Gölbaşı Belediyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (THBMER) işbirliği oluşturulan ‘Gölbaşı Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ vatandaşları geçmişte yolculuğa çıkaracak.

Gölbaşı’nda somut olmayan kültürel mirasının derlenmesi, değerlerin ve kültürün kuşaktan kuşağa aktarılarak korunması ve kültür turizmi potansiyelinin artırılması için Gölbaşı Belediyesi ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi işbirliğiyle ‘Gölbaşı Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ oluşturuldu.

Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesi karşısı ve Cevdet Kara Parkı yanında 21 bin metrekarelik alanda yer alan müze, Gölbaşı’yla adı özdeşlemiş andezit taşından inşa edildi.

Ziyaretçileri her bölümünde farklı bir hikâye ile karşılayacak olan müzenin kuruluş sürecinde, Gölbaşı’nın tüm köy ve mahallerinde detaylı bir alan araştırması yapıldı ve elde edilen veriler uygulama modellerine dönüştürüldü. Müze, günlük yaşamda kullanılan birçok deyişin kökeni hakkında bilgi vermenin yanı sıra ziyaretçilerine farklı deneyimler de sunacak.

Doğumdan ölüme kültür yolculuğu

Müzenin içeriğinde doğumdan ölüme kadar insan yaşamındaki çeşitli pratiklere odaklanıldı. Müzede kırklama, dış hediği, sünnet gelenekleri, asker uğurlama, kına gecesi, düğün gelenekleri, geleneksel sohbet toplantıları, mutfak kültürü, el sanatları, sözlü anlatımlar ve geleneksel çocuk oyunları gibi unsurlar ziyaretçilere interaktif bir şekilde anlatıldı.

Gölbaşılıların kendi somut olmayan kültürel mirasını yaşatabilmesi için kent merkezinde kültürel bir mekân olarak tasarlanan müzenin, Gölbaşı’nın zengin somut olmayan kültürel mirasını daha geniş kitlelere ulaştırarak gelecek nesillere aktarmada bir aracı kurum olması amaçlanıyor.

Kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan bu müze, ziyaretçilere sadece izleyici değil, aynı zamanda katılımcı olma fırsatı da sunacak.

Yakın zamanda açılışı yapılacak müze, ziyaretçilerini ağırlayacak.

“Gölbaşı’nın geçmişine sahip çıkmak bizim görevimiz”

Müzeyle Gölbaşı’nın değer ve kültürünü gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını vurgulayan Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek “Bir yandan Gölbaşı’nın geleceğine yön verecek projelere imza atarken, diğer yandan geçmişimizi unutmuyoruz. Özellikle gençlerimizi kültürel yozlaşmadan kurtaracak projeleri hayata geçiyoruz. Yakında açılışını yapacağımız Gölbaşı Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi de bunun en büyük örneği. Gençlerimiz ve misafirlerimiz, Gölbaşı’nda geçmişte yaşanan   kültürü, bu müzede görecek. Gölbaşı’nın geçmişine sahip çıkmak da bizim başlıca görevimiz. Kültür ve değerlerimizin en güzel örnekleri bulunan müze, geçmişte yolculuğa çıkaracak.” dedi.