Gölbaşı Belediyesi Ekim Ayı Olağan Toplantısı, gerçekleşti.

Gölbaşı Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısı son oturumu Gölbaşı Belediyesi Meclis Salonunda Gölbaşı Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Kağan Tanrıverdi başkanlığında gerçekleşti.

“BU KARAR, ASKİ'Yİ İŞLEVSİZ HALE GETİRECEKTİR”

Gündem dışı söz alan CHP Ankara Büyükşehir ve Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Çakmak, Önceki gün Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alınan kararla su tarifelerine yüzde 50 indirim kararını Gölbaşı Belediye meclis gündemine taşıyarak, “Mecliste alınan bu karar, ASKİ'yi işlevsiz hale getirecektir” dedi.

CHP Ankara Büyükşehir ve Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Çakmak, açıklamasına şöyle devam etti;

"Ankara’da suyun metreküp maliyeti 24 TL, ücreti ise 13 TL’dir. Ayrıca sosyal yardım alan ailelere 10 tona kadar ton başı 1 TL’ye, öğrenci evlerine ise yüzde 50 indirimli su temin edilmektedir. Zaten maliyetinin yarısına ücretlendirilen su tarifesine yüzde 50 indirim yapılması, ASKİ’yi işlevsiz hale getirecektir. Bu kararla halka yıllık ortalama 300 milyon metreküp su temini sağlayan ASKİ’nin su tarife geliri yıllık yaklaşık 1,8 milyar TL olacaktır. ASKİ’nin sadece 2022 yılı elektrik ve personel gideri 2,3 milyar TL’dir. Elektrik giderlerinin 2023 yılında fiyat artışları sonucunda yaklaşık 5 milyar TL olması beklenmektedir. Dolayısıyla bu gelir, ASKİ’nin sadece yıllık elektrik giderini dahi karşılayamaz durumdadır. Mecliste alınan bu karar su indirimi kararı değil, ASKİ’nin iflas ettirilmesi kararıdır”

Çakmak, yapılan bu indirimler ile ASKİ’nin Ankara genelinde devam ettiği veya başlayacağı alt yapı çalışmalarının durdurmasına neden olacağını söyledi.

“KIRSAL MAHALLELERDE SU İNDİRİMİ”

CHP’li Hüseyin Çakmak’ın bu açıklamasından sonra, MHP Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Kağan Tanrıverdi, Çakmak’a Gölbaşı Belediye Meclisinde alınan kararla ile “Kırsal Mahallelere dönen, Mahallelere Su İndirimi” sözünü hatırlatarak, çalışmaların ne aşamada olduğunu sordu?

CHP Ankara Büyükşehir ve Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Çakmak ise bunun için çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, “Daire başkanları bunun üzerine hızlı bir şekilde çalışıyor. Birtakım Prosedürler var. Onlar yerine getirildikten sonra hemen yapılacaktır”

“ERTELENMESİ SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Burada devreye giren İyi Parti Gölbaşı Belediye Meclisi Grub Başkanvekili Saniye Çiftçi; “Çiftçinin mağdur edilmemesi lazım kararın bir an önce meclisten geçmesi gerekir. Ama Ankara geneline yapılan bu indirim ASKİ’ye zarar ettireceği için kararın biraz ertelenmesi söz konusu olabilir” dedi.

“KIRSAL MAHALLELERİ BELİRLEDİK”

MHP Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Kağan Tanrıverdi, Gölbaşı Belediyesi daha önceki meclis toplantısında kırsal mahalleleri belirlemesine rağmen ASKİ’den gelen ‘İlçe belediyeler kırsal mahalleri belirlemediği için merkezi tarife fiyatı uygulanıyor” mesajını Çakmak’a okuyarak, Gölbaşı Belediyesi olarak bu kararı almamıza rağmen neden büyükşehirden vatandaşlara böyle bir mesaj gittiği sorusunu sorarak, CHP’li Çakmak’a sitem etti.

CHP Ankara Büyükşehir ve Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Çakmak’da mesajın ne zaman geldi sorusunu sorarak, “Mesaj, Gölbaşı Belediye meclis kararı almadan önce gelmiş olabilir” savunmasını yaptı.

“Ankara’da Suya Yüzde 400 Zam Yapıldı”

Ardından söz alan Ak Parti Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Faik Eldekçi, 2019 yerel seçimlerinden önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mahsur Yavaşı’ın Ankara’ya su indirimi sözünü hatırlatarak, “Bu sözünü şuana kadar gerçekleştiremedi” dedi.

 Ak Parti Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Faik Eldekçi, açıklamasına şöyle devam etti;

“2019 yılından bu yana da Ankara’da suya yüzde 400’e yakın suya zaman yapıldı. Böyle bir zam oranı şuana kadar Türkiye’ye genelinde hiçbir belediye yapmadı. Suya yapılan indirimden sonra ihtiyaç sahiplerine atılan mesaj hiç doğru değildir. Mesaj şu şekildedir; ‘Ak Parti meclis üyelerinin suyla alakalı vermiş olduğu önergeden dolayı bu kış kömür yardımı yapılmayacaktır’ diye bu mesajı sizde duymuşsunuzdur”

Ak Parti Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Faik Eldekçi, son olarak bir öneride bulunarak, Gölbaşı Belediyesinin her sene ihtiyaç sahiplerine verdiği kömür yardımını arttırmasını isteyerek, “Büyükşehir Belediyesi vatandaşlara yardım yapmıyorsa biz Gölbaşı Belediyesi olarak yapalım” dedi.

“ZAM KARARLARI DA OY BİRLİĞİ İLE ALINDI”

Bunun özerine söz alan CHP Ankara Büyükşehir ve Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Çakmak ise, “Alınan zam kararı da indirim kararı da büyükşehir meclisinde alınıyor. Zam kararları da oy birliği ile geçti” diyerek, Büyükşehir Belediyesinin zamdan dolayı zan altında bırakılmasını eleştirdi.

“BİRİLERİNİN ÖNÜNÜ KESMEK ADINA…”

CHP Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Fikret Bahadan ise “Gölbaşı Belediye meclisi Ankara’da en uyumlu çalışan meclislerden birisidir.  Yerel belediyeler halka hizmet için varlar. Keşke imkan olsa da suyu 1 TL yapsak. Ama bunun altyapısı var çalışanı var bir sürü gideri var. Sadece duygusallıkla, siyaset yapmak adına, birilerinin önünü kesmek adına böyle bir önerge ile gidilmesini doğru bulmadım” dedi.

“Yüzde 50 İndirim Doğru Bir Karar”

MHP Gölbaşı Belediye Meclis Üyesi Savaş Mülazimoğlu, ise, yerelde istenilen birliktelik genel siyasette olmalı diyerek, “Önceki gün Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alınan kararla su tarifelerine yüzde 50 indirim yapılmasının” doğru bir karar olduğunu söyleyerek, hayırlı olmasını diledi.

Tartışmanın uzaması sonrası Gölbaşı Belediyesi Meclisine başkanlık eden, Gölbaşı Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Kağan Tanrıverdi, devreye girerek; bir konuşma ile ortamı yatıştırdı.

Konuşmaların ardından bir sonraki ay toplanmak üzerine sonlandırıldı.