Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, olası yangınların önüne geçmek için valiliğin ormanlara girişi yasaklamasının ardından ABB'ye çağrıda bulundu. Ilıkan, riskli bölgelerde önlemlerin arttırılması gerektiğini belirtti.

Havaların aniden ısınmasının ardından orman yangını riski arttı.

Olası yangınların önüne geçmek için Ankara Valiliği, ormanlık alanlara girişi, mangal ve piknik yapmayı 30 Eylül 2023 tarihine kadar yasakladı.

Alınan bu kararın ardından ABB Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan'dan büyükşehir belediyesine çağrı geldi. Ilıkan, büyükşehir belediyesinin yangın riskine karşı ilave tedbirler alması gerektiğini söyledi.

Ankara geçtiğimiz aylarda yoğun yağış, sel ve su taşkınları nedeniyle zor günler yaşadığını belirten Ilıkan "Şimdi de aniden yükselen sıcaklıklarla karşı karşıyayız. Sıcaklıklardaki ani yükselme nedeniyle oluşabilecek kuraklık kadar bir başka olumsuz süreç de orman yangınları. Orman yangınlarına karşı tedbirli ve bilinçli olmalıyız. " ifadelerini kullandı.

" Gerekirse daha fazla da takviye yapılmalı"

Geçtiğimiz yıllarda Ankara'nın bazı ilçelerinde çıkan yangınlarda büyük tahribat oluştuğunun altını çizen Murat Ilıkan "Bu yıl da aynı felaketlerle karşı karşıya kalmamak adına teyakkuz halinde olunmalı, gereken tedbirler alınmalı. ABB yönetimi riskli olan bölgelerde önlemleri arttırmalı. Geçmişte yaşanan olaylar yaşanmamalı.  Nallıhan, Çubuk, Çamlıdere, Kızılcahamam, Güdül, Balâ gibi ilçelerimiz bu anlamda önemli bir yeşil alana sahip. Hem de bir çok mahalle statüsündeki köylerdeki evler ahşap yapılardan oluşuyor. Küçük bir yangın maalesef kötü sonuçlarla bitebiliyor. Bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yoğun risk taşıyan alanları önceliklendirip gerekli teknik hazırlığını yapmalı, gerekli personeli, araç parkını hazır halde tutmalı. Gerekirse daha fazla da takviye yapılmalı. Riskli olan köylerde de ilave tanker bulundurulmalı. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızı bilinçlendirecek eğitimler verilmeli, herhangi bir felaket yaşanmadan alınması gereken tüm önlemler alınmalı." dedi.

Murat Ilıkan sözlerine şöyle devam etti:

"Tabii idarenin alacağı tedbirler kadar kent sakinlerinin de duyarlılığı önemli. Piknik, yürüyüş gibi doğa aktiviteleri için ormanlık bölgeleri tercih eden Ankaralıların da daha dikkatli olmaları gerekiyor. Vatandaşlarımız arkalarında bıraktıkları çöpteki bir cam parçasının bir ormanı kül edebileceğini unutmamalı. Ateş yakılan pikniklerde yangın riski göz ardı edilmemeli. Yangın tehlikesinin yoğun olduğu bu sıcak yaz günlerinde kentin akciğerleri olan, bize nefes olan ormanlarımızı küçük ihmallere kurban etmeyelim. Bu noktada özetle ABB yangın riskine karşı ilave tedbir almalı, vatandaşımız da duyarlı olmalı.”