Gölbaşı’nda Deprem Gerçeği ve Türkiye ‘Zihinlerdeki Fay Hattı’ konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Deprem Gerçeği ve Türkiye ‘Zihinlerdeki Fay Hattı’ konulu söyleşi Akçakuzu Eğitim Kültür ve Sanat Derneği  ev sahipliğinde; ADAK, Yesevi Hareketi Ankara Şubesi  ve İnsani Değerler Hareketi Derneği üyeleri ile yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Programda bir konuşma gerçekleştiren İnsani Değerler hareketi Derneği Başkanı Ali İhsan Güçlü; Sivil toplum kuruluşlarının öneminden bahsetti.

İnsani Değerler hareketi Derneği Başkanı Ali İhsan Güçlü, “Örgütlü küçük gurupların örgütlenmemiş büyük kalabalıkları yönetebilme, sevk ve idare edebilme becerisine sahip olduklarını, depremden sonra yapılan yardım faaliyetlerindeki organizasyon kabiliyetlerini 1999 depreminde edindikleri tecrübenin ve arama kurtarma ve yardım amaçlı kurulmuş diğer derneklerle işbirliğine borçluyuz. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonraki çalışmalarda da devletimizin kurumları olan AFAD ve Kızılay ile işbirliklerinin devam edeceği, sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinin ve diyalogların güçlendirileceğini, amaçlarının insanı merkeze alan anlayışın devam edeceğini” vurguladı.

Akçakuzu Eğitim Kültür ve sanat Derneği Başkanı Murat Kurt ise  “Derneğin kuruluş amacının Gölbaşında yaşayan Bayburt İli Akçakuzu Köylüleri arasında sosyal yardımlaşmayı geliştirmek, kültürel mirasın genç nesillere aktarılması iken daha sonra dernek merkezinin bulunduğu mahalleye hizmet vermeye de başladığını, Gölbaşında yürütülen ulusal ve uluslararası yardım faaliyetlerine katkı vererek derneğin çalışma alanını genişlettiğini, En son olarak da 6 Şubat depreminde böyle bir derneğin kurulmasının ve yaşatılmasının ne denli önemli bir rolü olduğunu gördük. Derneğimiz fiziki mekânları ve var olan tecrübesi ile her zaman ihtiyacı olan kişilerin, kurum ve kuruluşların yanındadır” dedi.

Yesevi Hareketi Ankara Şube Başkanı  Hamza Bozkurt; “Yesevi Hareketi fikri olarak asırlar öncesinde, resmi olarak ise 2012 yılında Kayseri merkezli kurulmuş olan bir sivil toplum hareketidir. Hareketimiz ulusal ve uluslararası mevzuatlara uygun olarak yüzlerce yıldır devam eden vakıfçılık geleneğimizden ilham alan Anadolu insanı tarafından kurulmuştur. Kâr amacı gütmeden faaliyetlerini sürdüren hareketimiz, herhangi bir ekonomik, siyasi veya başka amaçla kurulmuş hiçbir yapı ile bağlantısı olmayan tam bağımsız gönüllü hareketidir. Faaliyetlerindeki maddi desteğin tamamı da gönüllüler tarafından karşılanmaktadır. Faaliyetlerine eğitim ve kültür alanında başlayan hareketimiz şu anda sağlık, arama-kurtarma, insani yardım gibi hayatın tüm alanlarında tam teşekküllü bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedir. Bu faaliyetlerinde öncelikli olarak savaş, işgal ve doğal afetler sonucu mağdur olmuş kişi ve bölgelere yapılan nakdi ve ayni yardımların yanı sıra yurt içinde ve dünyanın her coğrafyasında sürekli veya kalıcı faaliyetler göstermektedir. Bu bölgelerde proje odaklı çalışan hareketimiz gönül köprüleri kurma adına bölge insanının eğitim, kültür, sosyal, ekonomik, insani ve sağlıklı hayat seviyelerini arttırıcı çalışmalar da yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

Acil Durum Arama ve Kurtarma Derneği (ADAK) Başkanı Suat Mert; 2020 yılında Ankara ili Gölbaşı ilçesi merkezli dönemin ilçe kaymakamı Sayın Tülay Baydar Bilgihan destekleriyle kurulmuş bir dernektir. Afet ve Acil durumlarda yerel halkın eğitimli ve bilinçli olmasının öneminden yola çıkan ekibimizin tamamı, Gölbaşı'nda ikamet eden gönüllülerden oluşmuştur. Derneğimiz kar amacı gütmeyen tamamen gönüllülük esasları ile çalışan bir dernek olup arama kurtarma ve eğitim faaliyetle yürütmektedir.  Derneğimiz Sayıştay denetiminden geçip İçişleri Bakanlığı tarafından takdir edilmiş bir dernektir. Amacımız; Bölgemiz de meydana gelebilecek Afet ve Acil Durumlarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi kurumlarına yardımcı olmak, organizasyon ve Lojistik desteği sağlamaktır. Bu nedenle her türlü işbirliğine ve desteklere ihtiyacımız bulunmaktadır” dedi.

Program İDH Derneği yöneticilerinden ve söyleşinin de yöneticisi olan Vedat Ali İnam; Bundan tam bir yıl önce 6 Şubat 2023 Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli iki deprem tüm ülkemizi sarstı. Binlerce bina yıkıldı, on binler enkaz altında kaldı. Ayakta kalan tek şey, bekli de en önemli şey insanlığımızdı.

Söyleşi toplu fotoğraf çekimi ve Akçakuzu Eğitim Kültür ve Sanat derneğinin ikramları ile sona erdi.