“Spor Toto 1. Lig'in 35’inci haftasında; 30.04.2023 günü oynanan Altınordu - Beyçimento Bandırmaspor müsabakasının hakem yönetimiyle ilgili teknik değerlendirme ile VAR kayıtları incelemesi sonucunda; müsabaka hakemine performans yetersizliği nedeniyle sezon sonuna kadar görev verilmemesi yönünde karar alınmıştır.”

Pek çok soru işaretini barındıran yukarıdaki açıklama, TFF taraından yayınlandı.

Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından 22.04.2023 tarihinde yapılan açıklama ise;

“Son hafta müsabakalar için yapılan teknik değerlendirme ve VAR kayıtları incelemesi sonucunda; ikinci bir değerlendirmeye kadar bazı hakemler ile VAR hakemlerine görev verilmemesi yönünde karar alınmıştır. Bu süre içerisinde hakemlerimiz teknik ve mental olarak müsabaka alacak gibi hazırlıklarına devam edecektir. Makul bir dinlenme süresinin ardından yeniden değerlendirme yapılacaktır. 

Hakemlerin de bir insan olduğu, hata yapabileceklerini bilmekle beraber, tüm çabamız hakemlerimizin müsabaka neticesine veya oyunun akışına tesir edecek büyük hatalar yapmamaları içindir.” İfadeleri kullanıldı.

Açıklamalardan da anlaşıldığı üzere; karşılaşmayı yöneten hakemin 4.hakem ile VAR hakeminin uyarısına rağmen  verdiği  kararlar, MHK’nın degerlendirmesi ve VAR kayıtlarına göre yeniden incelenmiş, “yanlış” olduğu kamuoyu ile paylaşılmış, akabinde ise orta hakeme cezaî müeyyide uygulanmıştır...

Merak edilen soru şudur; hakemin gösterdiği kötü performans, yetersizliğinden mi yoksa görevini kötüye kullanmasından mı kaynaklandığıdır!

Yoksa sona yaklaşılan ligde, yarışmaya çomak sokmak için yapılmış bir hamle midir?

Çözüm, sezon sonuna kadar o hakemi dinlendirmek, veya düdüğünü astırıp Türk futbolundan uzaklaştırmak mıdır?

Tüm bu sorulara cevap ararken, bir soru daha aklımıza düşüyor; Bu olayın önemini farkeden, üstünde duran kulüp ya da yöneticiler var mıdır?

Kim bilir belki de “Bize dokunmayan yılan bin yıl yaşasın! deyip sessiz kalmayı tercih eden kulüpler oldu!

Yorumu sizlere bırakarak devam ediyorum;

Bir hakeme yenik düştüğünüze mi yoksa tertemiz devam eden bir lige verilen zarara mı yanmalıyız, inanın bilemedim!

Hakem kararı ile puan kaybetmek buna bağlı şampiyonluğu kaybetmek ne kadar acı…

İnsan oğlu hata yapabilir ama organize hata yapılmasına asla müsade etmez, etmemli de…

Son derece fahiş, Ligin seyrini değiştiren yanlı ve yanlış kararlara imza atan bu hakemlere ligde kalması için destek verenler hakkında  da derhal işlem başlatılmalı ve Türk futbolundan uzaklaştırılmalıdırlar.

TFF TAHKİM KURULUNUN YÜZÜNÜ KARA ÇIKARTTILAR,

Şimdi sizi biraz geriye götürelim; 2021-2022 sezonunda, 8 Mart'ta MHK’nin teklifi, TFF Yönetim Kurulu imzasıyla  13 hakem Süper Lig klasmanından çıkartıldı ve düdük astırıldı. Hakemler Tahkim Kurulu kararıyla görevlerine iade edildiler.

Başta süper lig  olmak üzere ligde yer alan kulüplerimiz, MHK’ye ve hakemlere olan güvensizliklerini her defasında dile getirmekteler.

Sezon boyunca  4.hakem ve VAR uygulamasına rağmen  hâlâ yanlış hakem kararlarına rastlıyoruz. Liglerin seyrini değiştiren verdiği skandal hakem kararlarına rağmen  müsabakalardan el çektirilmeyen hakemler yüzünden, TFF ve MHK spor camiasının  güvenini kaybetmiştir. “Bize kimse dokunamaz!” diye hatadan ders çıkarmak yerine kibirden beslenen hakemler, ne yazık ki Tahkim Kurulu’nun yüzünü kara çıkartmıştır.

Bir müsabakada VAR uygulamasının en büyük amacı: performans yetersizliğinden kaçırılan  pozisyonların ya da verilen yanlış kararların düzeltilmesi doğru hakkaniyetli bir sonuca ulaşılmasıdır. VAR incelenmesine rağmen verilen kasıtlı kararlar şike operasyonu kapsamında incelenmeli hakem ve VAR hakemleri hakkında işlem başlatılmalıdır.

Ben parama bakarım, gelsin dosyalar…

Liglerimizde, haftalık müsabaka hakemleri açıklandığı andan itibaren, hukukçulardan oluşan ekibi ile toplantı yapıp sosyal medyada aleyhlerinde yapılan hakaretlerden  dolayı dava dosyası hazırlatan ve bu durumdan gelir elde eden binlerce dosyası olan hakemler var.  Haklarında açılan dosyalar incelendiğinde bu konunun maç yönetimlerine nasıl yansıdığını  kararların kasıtlı olup olmadığı da açığa çıkacaktır..

“Twitter da gündem oldum gelsin paralar “ diye sevinen hakemler olduğu sürece, ne yazık ki liglerimizde ne hata biter ne hak yerini bulur.

Hakemler, duyguları ve buna bağlı zaafları olan insanlar. Sporda küfür asla tasvip etmediğimiz bir durum. Adaletli yönetim, hakkaniyetli sonuç Türk hakeminin esas görevi ve amacı olmalıdır.

Bizi ülke içinde ve dünyada temsil edecek özelliklere sahip karakterli meskektaşlarımıza buradan selam olsun ancak bu karekterden yoksun olanların ve destekçilerinin cesareti ile ligde tutunanların, en önemlisi yanlış kararları ile ligleri manipüle eden hakemlerin varlığı, Türk futboluna ihanetten ibarettir.

4 Nisan 2004 günü Galatasaray- Beşiktaş maçının hakemi Ali Aydın  verdiği yanlış bir penaltı ve kötü yönetimi ile maç sonrası düdüğünü asmıştı. Şimdi aradan geçen 20 yılda VAR sistemi ile buluşan liglerimizde skora tesir eden yanlış kararlara imza atanlara düdük astırılmıyor!

Yazımızı, Montaigne’nin bir sözüyle bitirelim; “Adaletin olmadığı yerde ahlâk da yoktur”

Esen kalın sporla kalın…