"Ankara Andezit Taşı Coğrafi İşaret Tescil Lansmanı ve Coğrafi İşaret Teslim Töreni" ATO'da gerçekleştirildi.
TÜRKPATENT Başkanı Cemil Başpınar, törende yaptığı konuşmada, sürece katkı sağlayan herkese teşekkür etti. TÜRKPATENT'in coğrafi işaretle birlikte sınai mülkiyet, patent, marka, tasarım gibi alanlarda da tescil faaliyetleri yürüttüğünü belirten Başpınar, coğrafi işaretin, tarihi, kültürel ve toplumsal boyutu ön planda olan çalışmaların başında geldiğini söyledi.
Başpınar, coğrafi işaretlerle ilgili denetimin önem taşıdığına dikkati çekerek, bu alanda sürecin tescille bitmediğini, tescilin süreci başlatan bir adım olduğunu bildirdi.
Coğrafi işaretle ilgili tescilden sonra yapılacak çalışmalara değinen Başpınar, "Coğrafi işaretlerin ticarileşmesi konusunda yapılacak çalışmalar bunların potansiyelinin ortaya çıkarılmasını sağlıyor." dedi.
“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN, ÜRETENİN GELİRİNİ DE ARTIRIYOR”
ATO Başkanı Gürsel Baran da coğrafi işaretli ürünlerin ülkenin dört bir tarafında bulunan kıymetli ürünler olduğunu vurguladı. Bunların değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Baran, "Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerle gidebileceği mesafe çok fazla. Bunların değerlendirilmesi lazım. ATO olarak bizler de bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Ankara'nın tescil aldığı 36 ürünün andezit taşıyla birlikte 7'sinin tescilini ATO aldı. Bunlar Ankara döneri, Ankara tavası, Ankara simidi, Ankara erkeç pastırması, Ankara tiftiği, Çamlıdere höşmerim tatlısı ve şimdi Gölbaşı Andezit taşı 7'nci ürünümüz. Bundan sonra ürünlerle ilgili tescil çalışmalarımız devam edecek. Bu işle ilgili bir kitap çıkardık ve ülkemizin her tarafına dağıttık. Bu kitap coğrafi işaretle ilgili bir yol haritasıdır." dedi.
“EN KIYMETLİSİ GÖLBAŞI İLÇESİNDEKİ ANDEZİT TAŞIDIR”
Baran, coğrafi işaret alan andezit taşının ülkenin birçok yerinde de bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: "En kıymetlisi Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki andezit taşıdır. Andezit taşımız 200'ün üstünde firmaya ve 1000'in üzerinde kardeşimize ekmek kapısı oldu. Andezit taşının, gri, siyah, eflatun, mor ve pembe olmak üzere 5 rengi var. Birtakım özellikleri var. Isı farklarına dayanıklı, yazın sıcak, kışın soğukla ilgili bir sıkıntı hissetmiyoruz. Zeminde, duvarda, ıslak alanlarda kullanılıyor. Boya istemiyor ve birçok alanda kullanabilirsiniz. Şu anda Anıtkabir'de, Birinci Meclis'imizde, Hacı Bayram Cami'mizde, Ankara Garı'mızda andezit taşımız kullanılıyor." dedi.
“DOĞAL TAŞ VE MERMER SEKTÖRÜNDE DÜNYA ÜZERİNDEKİ REZERVLERİN % 40’I TÜRKİYE’DEDİR”
Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyesi ve Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Komitesi Başkanı Ali İhsan Güçlü, ise yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; İnsanoğlu; tarih sahnesinde var olduğu günden itibaren korkularını, umutlarını, heyecanını, savaşlarını, barışlarını ve hayat enerjisini ilk önce taşa nakşetmiştir. Bu vesileyle hayatın nabzı taşlarda atmıştır. Yurt edinilen toprakların tapu senetleri mezar taşları olmuştur. Yaşamak için üretmek zorunda olan insana taş, ekmek kapısı olmuştur. Çağlar su gibi akarak hızla geçse de, taşın insan hayatındaki fonksiyonu hiç değişmemiştir. Günümüz dünyasında, doğal maden kaynakları ülkelerin ekonomilerinin can damarıdır. Ülkemiz ekonomisi özelinde de, maden kaynakları içinde doğal taşlar, gerek ham madde gerekse işlenmiş ürün olarak dünya pazarlarında büyük paya sahiptir. Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Sektörü'nün ülkemizdeki ve dünyadaki kapasitesi, potansiyeli, hinterlandı, tecrübe ve bilgi birikimi son derece güçlüdür. Doğal Taş ve Mermer sektöründe dünya üzerindeki rezervlerin % 40’ı Türkiye’dedir. Hazır betonda Avrupa lideri, dünyada ise Çin ve ABD’den sonra üçüncü sıradayız. Ankara Ticaret Odası bünyesinde faaliyet gösteren “Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları” sektörü de her geçen gün önemini artırır bir şekilde bu pazardaki yerine almaktadır. Ankara Ticaret Odası, Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları sektörü olarak Türkiye’nin kalkınması ve dünya ülkeleri arasında millî gelir bakımından daha üst seviyelerde yer alması için reklam,tanıtım, ve markalaşma çabalarımız artarak devam edecektir. Bu hedefe; doğru kararlar, donanımlı kadrolar ve girişimciler ile ulaşılacağını bilmekteyiz. Dünya pazarına sadece ham madde ihraç eden bir ülke olmakla yetinmeyip; bilgi, teknoloji ve tecrübeyi harmanlayarak katma değeri yüksek nihaî ürünleri ivedilikle üretip sunan bir ülke olmanın gerekliliğine inanıyoruz. Bu inancımızı hedefe dönüştürüp gerçekleştirmek için ülkemizdeki üretimin nitelik ve kapasitesi bir an önce hızla artırılmalıdır. Bu noktada hem devletimize hem doğal taş ve mermer sektöründe faaliyet gösteren girişimcilere ve temsilcisi olan yapılara büyük sorumluluklar düşmektedir.
Türkiye’de rezervi bulunan yaklaşık 400 çeşit doğal taşın her biri, proje cinsine göre küresel ölçekte ilgi görmektedir. Ülkemizde üretim yapan yaklaşık 1500 doğal taş ve mermer ocağı, fabrika ölçeğinde 2000 kadar tesis, orta ve küçük ölçekte 9000 atölye faaliyet göstermektedir. Doğal taşlarımız, güvenilir ve sağlıklı bir malzeme oluşu nedeniyle iç tüketimdeki yaygın kullanımının yanı sıra, yurt dışında da önemli miktarda kullanılmaktadır. Kalitesi ve zengin renk seçenekleri ile pazarda fark yaratan Türkiye’nin doğal taşları, hem ülkemizde hem de küresel ölçekteki önemli merkezlerde tercih edilmektedir.
Ülkemizdeki doğal taşlar arasında seçkin bir yere sahip olan “Ankara Taşı”nın çok çeşitli kullanım avantajları vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Kaymaz bir malzemedir. Bu özelliğinden dolayı ıslak zeminlerde kullanım avantajı sağlar.
Isı kaybını önler. Bu özelliğinden dolayı da duvar kaplaması olarak kullanılır, yazın serinliği korur ,kışın ise ısı kaybını önler.
Birçok farklı renk ve dokulara sahip olduğundan boyamaya gerek yoktur.
Aşınmaya dayanıklı bir malzemedir.
Doğal bir taştır ve son derece dayanıklıdır.
Isı farklılıklarından etkilenme oranı düşüktür.
Farklı işlemlerden geçtikten sonra cilasız şekilde, dekoratif olarak iç mimaride kullanılır.
Başkentimizde ise;
Roma Hamamı ve Agustus Tapınağı, Ankara Kalesi, Anıtkabir, 1. TBMM Binası, Mevcut TBMM Binası, Ankara Garı, Ankara Palas,Hacı Bayram Veli Camii, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Hamamönü bölgesindeki tarihi eserlerin yapımında “Ankara Taşı” kullanılmıştır.
“Doğal taşlarımızın ve mermerimizin” dünyanın farklı ülkelerinde, farklı coğrafyalarında çok önemli tarihi ve prestijli yapıların inşasında ve dekorasyonunda kullanıldığını görmekteyiz. Bunlardan ön plana çıkan birkaçını sıralayabiliriz: Dünyada;
Birleşmiş Milletler Binası, Newyork Hava Limanı, Lahey Uluslar Arası Ceza Mahkemesi, Beyaz Saray, Mekke ve Medine’de bulunan prestij projeler ile Venedik’teki Kadetrallerde maden ocaklarımızdan çıkarılan bloklarımız, gerek yurt içinde gerek yurt dışındaki fabrikalarda kesilip işlenerek kullanılmıştır. Bu vesileyle, dünyanın gözbebeği olmuş mekânların yapı taşı “TÜRKTAŞI” olmuştur.
“TÜRK TAŞI ALGISI PİYASAYA YERLEŞTİRİLMELİDİR”
Günümüzde “Türk Taşı”nın mevcut durumu daha iyi analiz edilmeli ve aşamalı geçişlerle hem üretim artışı, hem gelir artışı sağlanmalıdır. Mevcut imkânlar buna müsaittir. Üretimden tasarıma yeni teknolojilerin ve eğilimlerin yakından takip edilmesi son derece önemlidir. Markalaşma çalışmaları neticesinde, “Türk Taşı” markası, dünyada doğal taşın tanıtım markası haline getirilmelidir. “Türk Taşı” algısı piyasaya yerleştirilmelidir. Bu kapsamda, Ankara Ticaret Odası, Ankara’ya özgü “Ankara Taşı”nın coğrafî işaret tescili başvurusunda bulunmuştur. Bu önemli süreç neticelenmiş ve Ankara Ticaret Odası olarak “Ankara Taşı”nın coğrafî işaret tescili gerçekleştirilmiştir. Böylece yüzyıllar öncesinden birçok eserde yapı malzemesi olarak kullanılan ve bugün de birçok projenin yapımında aranan ve ana malzeme olarak kullanılan “Ankara Taşı”nın marka haline gelmesi için önemli bir adım atılmıştır." dedi.
Konuşmaların ardında TÜRKPATENT Başkanı Cemil Başpınar, "Andezit Taşı Coğrafi İşaret Belgesi"ni, ATO Başkanı Gürsel Baran ve Gölbaşı Kaymakamı Erol Rüstemoğlu'na takdim etti.