İnsanı şahsiyetli ve onurlu yapan, ilkeler ve prensiplerdir. Kurumları değerli, onurlu kılan şey; ilkeli tavır, onurlu, ve ahlaklı duruştur.  İnsan kararlı duruşu sayesinde onurlu ve saygın bir kişilik kazanır. İnsan vücudunu dik tutan omurga iken insan şahsiyetini ayakta tutan omurga ilkeler ve prensiplerdir. İlkeleri olmayan insanlar hiç bir şey karşısında dik duramazlar. Para, menfaat, makam ve mevki gibi şeyler için eğilip bükülürler. Şartlara ve güce teslim olurlar. Rüzgâra ve zamana göre şekil değiştirirler. Rüzgârgülü denen şey tam da bu Omurgasızlığı tarif etmektedir.

Omurgasız kişilerin hafızası yoktur. Olaylarla birlikte sağa sola savrulup dururlar. Belli bir kimlik veşahsiyet sahibi olamazlar. Hiç kimseye karşı vefa ve sadakat sahibi olamazlar. Kendi menfaatlerinden başka bir şeye bağlı olmazlar. O yüzden menfaatleri bittiğinde kim olursa olsun sırt çevirip giderler.  Tek dost kendi nefisleridir. Tek arkadaş kendi menfaatleridir. Hayatlarında belli bir dostluk yoktur.

Oysaki etrafında yaşanan haksızlık ve olumsuzluklara tanıklık edip de karşı durmayanlar bir gün gelir aynı haksızlıkları kendileri de yaşarlar. Haksızlık sırası onlara geldiğinde kendilerinden çıkacak bir ses, bir cesaret bulmadıkları gibi, etraflarında da bir kimse bulamazlar. OMURGASIZLIK insanı esir eder, önce kendi nefsine ve tutkularına esir olur, sonra da güç ve yetki kimin elinde ise ona esir olurlar. Omurgasızhayvanlar gibi hep sürünüp dururlar. Bir türlü doğrulup adam gibi yaşamayı beceremezler.

Haksızlık karşısında susmak onu kabullenmektir. Haksızlığa itiraz etmemek dünyanın en soysuz duruşu, en kötü hareketidir. OMURGASIZLIK hataya, yanlışa, zulme ve haksızlığa tanık olduğu halde itiraz etmeyip sessiz kalan sünepe insandır.  OMURGASIZ insanlar bir gün onurlarını kaybettiklerinde ona bahane bulmaya çalışan insanlardır. Her hatada bir hikmet, bir neden bulup kendilerini haklı veya aklamaya çalışan insanlardır.  Kendi hallerini kendilerine ilmihal haline getirenler vahiy kültüründen uzaklaştıklarını anlayamazlar. İnsan hafızası bir dünya gibidir. İnsan zihni ise tarihin bir arşivi gibidir. Önemli olayları, kişileri ve bilgileri kaydeder. Önemsizleri es geçer. OMURGASIZLARI tarih kaydetmemiştir. ONURSUZ ve OMURGASIZ hallerini kendilerine ilham haline getirenler sapkınlığa düşmüş önderlerin peşinden giden zavallı insanlardır. Esen kalın sporla kalın.