Gölbaşı’nın 5G’si ile beraber Gölbaşı’nı akıllı kent haline getirmeyi planlayan Gölbaşı Belediyesi, akıllı kent uygulamaları kapsamında; akıllı afet yönetimi, akıllı sulama, akıllı ulaşım gibi projeleri hayata geçirerek, vatandaşların daha güvenilir ve hızlı hizmet götürmeyi hedefliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın katkıları ile Gölbaşı’nın 5G’si Projesini hayata geçiren Gölbaşı Belediyesi bu proje ile Gölbaşı’nı Ankara’nın en gözde ilçesi haline getirmeyi hedefliyor.

5G; genç, güvenli, geri dönüşüm, gelişmiş ve gelecek kelimelerini temsil ediyor. 5G ile beraber Gölbaşı’nı akıllı kent haline getirecek olan Gölbaşı Belediyesi, büyük veri ve yapay zekâyı kullanarak kaynak verimliliği sağlayıp tasarruf ederek ilçedeki yaşam kalitesini artırmayı planlıyor.

Tanıtımı töreninde Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, canlı yayınla kar küreme araçlarına bağlanarak uygulama sayesinde yol temizleme çalışmalarını katılımcılara izleterek, lansmana katılanlara akıllı kent projelerini uygulamalı olarak anlattı.

Etkinlikte ayrıca katılımcılar VR Gözlükleri takarak Tulumtaş Mağarası, Üniversiteler Caddesi, Spor Merkezleri, Eğitim Merkezleri gibi yerleri sanal olarak gezme imkanı buldu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya konuşmasında

“Gölbaşı’nın 5G’si belediye hizmetlerinin pratikleşmesi ve hızlanması aynı zamanda bu hizmetlerin maliyetini minimuma düşüren bir uygulamadır. Türkiye’de 922 ilçe belediyesi içerisinde, bunu ilk olarak yapan Gölbaşı Belediyesinin Cumhur İttifakının bir belediyesi olması da bizi ayrıca gururlandırıyor.  Bu projede başta belediye başkanı olmak üzere emeği gecen herkese teşekkür ediyorum.  Gölbaşı, 2019 yılında Cumhur İttifakı olarak MHP’den aday gösterdiğimiz Ramazan Şimşek’in görev almasıyla birlikte çok güzel değişim ve gelişmelere sahne oldu. Bu gelişme hala devam ediyor. Konya yolunun alta alınarak, üst yapının birleşmesi ve onun üzerinde şu anda yürütülen Büyük Gölbaşı Projesi şehrin cehresini değiştirecektir. Gölbaşı teknik konularda bu tür akıllı şehir uygulamaları gibi uygulamalarda ve bunun ötesinde çevre düzenlenmesi, gölün temizlenmesi, millet bahçesinin yapılması yanı Gölbaşı Cumhur İttifakının güçleri birleştirdikten sonra yaptığı hizmetlerin göstergesi olarak ortaya koyabileceğimiz bir yer oldu” dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız konuşmasında, “ilçe belediyeleri nezdinde bu kadar büyük bir işi başarması itibari ile Gölbaşı şu anda bir ilki gerçekleştirdi. Bu noktada Gölbaşı Belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Cağımızın en önemli kavramlarında biri sürdürülebilirliktir. Bu noktada da kaynakların etkin kullanımı en temel kavramlardan biridir. Bu noktada nerede ne yapıldığının belirleyen bir projeksiyon kullanmak çok önemlidir.  Burada dijitalleşme en temel meselelerden biridir. Bu noktada çok önemli adımlar atılıyor. Bakanlığımızın sunduğu altyapı sistemiyle Belediyemizin akıllı uygulamalarıyla çok değerli bir iş birliği ortaya çıkmış. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek ise , “Cumhuriyetimiz yeni yüzyılına girerken, ikinci asrımıza yakışır projeler üretebilmek için gece gündüz durmadan çalışıyoruz. Kısa sürede önemli ve başarılı işlere imza attığımız Gölbaşı için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Ankara’nın can damarı ve akciğeri olan Gölbaşı ilçemiz artık teknolojin ve sürdürülebilirliğin de kalbi olma yolunda ilerliyor. Kısa zamanda çok büyük işler başardık. Bu başarının sırrı ortaya koyduğumuz slogan ile hayata geçti. “Başkentte Başka Kent”, işte bu çıkışımızla yola koyulduk. Stratejik öneme sahip Gölbaşı’nın; tarım, sanayi, turizm, öğrenci kenti olmasının yanı sıra teknolojiye ve gelişime olan özlemini de sona erdirmeyi amaçladık.” dedi.

 

Başkan Şimşek konuşmasına şu şekilde devam etti:

 “İlk gün arkadaşlarıma verdiğim talimatım ‘Öyle bir kent tasarlayacağız ki her alanda gelişen, büyüyen, örnek alınan ve yaşanabilen güvenli bir ilçe olacak’. İşte bu anlayışla yaptığımız her çalışma bize büyük bir data ve kurumsallık kazandırdı. Bu birikimi dijital dünyaya açmak için o günden beri çalışıyoruz ve bugün yeni yüzyılın teknoloji kenti olma yolunda altyapısını hazırlamış, “Akıllı Kent Laboratuvarı” olmayı başarmış ilk belediye durumundayız. Büyükşehir Belediyeleri dahil olmak üzere her kurumun örnek alacağı bir sistemin temelini bugün atıyoruz. Bu temelde kazma da, kürek de yok. Her şey dijital.  Gölbaşı’nın 5G’si ile ilçemizin kapılarını dijital olarak da tüm dünyaya açacağız. Kültürel ve tarihi değerlerinin yanında özellikle son dönemde tüm dünyanın konuştuğu Tulumtaş Mağaramız ile adından söz ettiren ilçemiz, söz verdiğimiz gibi “100. Yılın Model Kenti” olma yolunda ilerliyor. Bir tarım ve sanayi bölgesi olduğu gibi aynı zamanda bir öğrenci merkezi olan güzel ilçemiz, genç kardeşlerimize yakışır şekilde teknolojiye ve sürdürülebilirliğe yatırım yapıyor. Gençlerimizin her türlü kültürel ve sosyal ihtiyaçlarına destek olduğumuz gibi gelecek vizyonlarına da katkıda bulunmak en büyük görevimiz”

 

TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok konuşmasında, “Dijital dönüşüm yaşadığımız şehirleri ve belediyelerimizi önemli şekilde dönüştürmektedir. Akıllı şehirler farklı sistemlerin birbirleriyle uyum içinde çalıştığı, vatandaşların hayatlarını kolaylaştıran şehirlerdir. Biz TÜRKSAT olarak bu konuda önemli adımlar atıyoruz. Bakanlıklarımızla koordineli şekilde çalışıyoruz. Gölbaşı’mıza da TÜRKSAT olarak desteğimiz devam ediyor.” dedi.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü İsmail Tüzgen konuşmasında, “Bu 5G’nin başı Genç ile başlıyor sonu Gelecek ile bitiyor. Çok güzel kurgulanmış. Gölbaşı çevre açısından çok iyi olduğu gibi teknoloji açısından da çok iyi hale gelecek, burada Akıllı bir Yaşam Laboratuvarı oluşturuyoruz. Akıllı şehir dijital şehir demek değildir, akıllı şehir yaşamı kolaylaştıran uygulamalar demektir. Zaman içerisinde bunu hepimiz göreceğiz.” dedi.

 

Konuşmaların ardından protokol üyeleri birlikte sahnede Gölbaşı’nın 5G’si projesinin dijital olarak açılışını gerçekleştirdi.

Lansmana Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, Teknokent Genel Müdürü Güray Değerli, TÜRKSAT Bilişim Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Savaş, Gölbaşı MHP İlçe Başkanı Serdar Tekin, Gölbaşı AK Parti İlçe Başkanı Selim Akceylan, Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Bölümü Dekanı Semiyha Tuncel, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Dekan Yardımcısı Berna Çağlar Eryurt, Meclis Üyeleri, Ziraat Odası Başkanı, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı, muhtarlar, davetliler ve vatandaşlar katıldı. Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek lansmana eşi Yeşim Şimşek ile beraber katıldı.